Chat. La Marzelle St. Emilion, Grand Cru Classé ’19
Deze cru van 16,28ha werd in 1997 aangekocht door de Belgische familie Sioen uit Ardooie. Belangrijke investeringen werden gedaan om de cru opnieuw op niveau te krijgen, met als beloning de rang St. Emilion Grand Cru Classé in het nieuwe klassement van 2012. In 2014 werd een nieuwe ontrister en nieuw triagestysteem (bessen in een waterbad) in gebruik genomen. Het terroir bestaat uit 3 bodemtypes: steen-, zand-klei- en een stuk zandgrond. Er wordt beroep gedaan op de adviezen van Michel Rolland en Jean-Luc Thunevin. De cultuur is biologisch gericht zonder chemische onkruidbestrijding, ook wordt er geen chemische mest gebruikt. De wijn rijpt op nieuwe eiken vaten en een gedeelte op amfora’s (gemaakt van gebakken aarde) om zo de frisheid, zuiverheid en evenwicht van het fruit te bewaren. Het terroir ligt niet ver van Figeac.
Vanaf de aanzet rijp, zacht fruit, vervolgens een milieu met heel fijne tannines en zeer zuiver, puur delicieus fruit, dat intens sappig proeft. Het zijn vooral de zwarte vruchten (bramen, bosbessen) en kruiden, samen met mooie minerale, frisse toetsen, die overheersen. Ook de finale blijft zeer fruitvol, evenwichtig, complex en lang! Een aanrader!